Drukuj

 

Wyposażenie automatu

1. Misa

Misa do ugniatania i wypiekania chleba. Jest to pojemnik, gdzie umieszczamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta. W nim też ciasto jest urabiane i pieczone. Ważne jest aby pojemnik ten miał powierzchnię antyadhezyjną. Zapobiega ona przywieraniu ciasta do ścianek pojemnika, co w praktyce powoduje, że po upieczeniu chleba nie mamy większych problemów z wyjęciem go z formy. Jeżeli małe problemy są, to należy od spodu poruszyć lekko mieszadła. Pojemnika tego nie wolno myć w zmywarkach dlatego też powierzchnia antyadhezyjna jest tutaj bardzo ważna , gdyż w przeciwnym razie równie długo co pieczenie chleba zajęłoby nam domycie formy.

 

 

 

2. Mieszadła

Mieszadła.Na zdjęciu pokazany jest automat z dwoma mieszadłami, ale na rynku można kupić także z jednym mieszadłem. One również powinny mieć powłokę antyadhezyjną, gdyż w przeciwnym wypadku również sporo czasu zajmie nam domycie ich. Po upieczeniu chleba należy je wyjąć z bochenka za pomocą haczyka, który przedstawiony jest poniżej. Niektórzy producenci zalecają wyjmowanie mieszadeł zaraz po zakończonym ugniataniu ciasta, aby nie powstawały dziury w chlebie. Niestety okazuje się, że trzpienie na których osadzone są mieszadła nie są pokryte powłoką antyadhezyjną, co prowadzi do ich zabrudzenia i musimy je później oczyścić. Próbowałam piec w ten sposób chleb – i fakt – dziury w chlebie są dużo mniejsze. Niestety do trzpieni mocno przywarło ciasto i nie jest wcale tak prosto je domyć (trzeba bardzo uważać, aby nie uszkodzić powierzchni antyadhezyjnej misy). A domyte być muszą,bo inaczej nie będziemy w stanie prawidłowo umieścić mieszadeł, co powoduje ześlizgiwanie się ich z trzpieni i możliwe jest uszkodzenie urządzenia.

 

3. Haczyk do usuwania mieszadeł z upieczonego chleba.

Haczyk do usuwania mieszadeł z chleba.Na zdjęciu zamieszczony jest zarówno sam haczyk, jak i sposób w jaki należy się nim posłużyć. Jeżeli usuwamy mieszadła zaraz po upieczeniu, należy uważać aby się nie poparzyć.Wyjmowanie mieszadeł.

 

 

 

 

 

4. Miarka

Miarka.Bardzo praktyczna miarka, która odmierza z jednej strony ilość składnika odpowiadającą łyżeczce, natomiast z drugiej – łyżce stołowej.

 

 

 

 

 

5. Kubeczek z miarką

Kubeczek i miarkaKubeczek taki jest bardzo przydatny przy pieczeniu chleba, szczególnie jeżeli pieczemy często. Miarką tą można zmierzyć ilość produktu w jednostkach: ml i oz. Oprócz tego zaznaczona jest 1/8 kubka, 1/4, 1/3, 1/2, 2/3, 3/4 oraz 1 kubek. Jest to bardzo przydatne przy pieczeniu, gdyż nie musimy za każdym razem odmierzać np. mąki na oddzielnej miarce, a raz przesypać ilość potrzebnej mąki do pojemnika i używać w swoich przepisach np. 4 kubeczki zamiast 300 gramów mąki. Jest to dużo prostsze, gdyż nie musimy używać dwóch różnych miarek. Niestety nie jest to przydatne przy odmierzaniu składników w nowych przepisach, gdyż wszędzie ilość mąki podawana jest w gramach.

 

 

6. Minutnik

Niestety producenci nie dołączają go do zestawu, a szkoda gdyż jest to bardzo przydatne urządzenie. Zawsze, kiedy automat zaczyna mieszać składniki należy bacznie obserwować czy przypadkiem czegoś nie dodaliśmy za mało albo za dużo. I tak jak w przypadku wyrabiania ciasta na bazie proszku do pieczenia nie ma z tym problemu, bo automat od razu po włączeniu zaczyna mieszać i urabiać ciasto, tak w przypadku ciasta na bazie zakwasu czy drożdży najpierw podgrzewa składniki a dopiero później je miesza. I w zależności od rodzaju programu, który wybierzemy, może to trwać dłużej lub krócej (od 20 minut nawet do 40 – dla chleba razowego). Wtedy pozostaje nam bądź pozostawanie w pobliżu urządzenia przez ten czas (początek mieszania nie jest przez urządzenie sygnalizowane dźwiękiem), bądź zaopatrzenie się właśnie w minutnik, który poinformuje nas, że już czas zajrzeć do automatu. Możemy wtedy zająć się zupełnie innymi sprawami, bez obawy, że zapomnimy o naszym wypieku.

 

7. Rękawice

To następna rzecz, której nie znajdziemy w wyposażeniu urządzenia, ale jest bardzo przydatna. Po upieczeniu chleba najlepiej bochenek wyjąć jak najszybciej. Im dłużej pozostaje w misie (nawet przy otwartej klapie automatu), tym więcej skrapla się wody na dnie misy i chleb zamaka od dołu. Zaraz po upieczeniu cały pojemnik, łącznie z bochenkiem, są bardzo gorące i bez pomocy rękawiczek czy ręcznika nie uda się nam wyjąć chleba z misy.

 

Ewa Krzesińska

 

www.chleb.ases.pl

 

 
yvComment v.1.15.0