Pieczenie chleba Przepisy Pieczywo bezglutenowe Chleb kukurydziano - gryczany
Prezenty - pieczenie chleba
 
Chleb kukurydziano - gryczany Drukuj Email

Chleb kukurydziano gryczany

 

Składniki:

 

- 270 g mąki kukurydzianej

- 280 g mąki gryczanej

- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej

- 50 g siemienia lnianego

- 1/4 kostki świeżych drożdży (ok. 25 g świeżych drożdży, 7 g - około 2 łyżeczki drożdży instant)

- około 650 ml wody

- cukier - około 2 łyżeczki

- sól - do smaku - ja dodaję zazwyczaj łyżeczkę do półtorej

 

Wykonanie:

Ten chleb z łatwością można zrobić zarówno ręcznie, jak i za pomocą automatu. Mój automat nie ma funkcji pieczenia chleba bezglutenowego, ale bardzo dobrze wychodzi taki chleb na programie szybkim.

Ręczne:

Wszystkie składniki sypkie (mąka, kukurydziana, mąka gryczana, ugotowana kasza gryczana i siemię lniane, cukier, sól, drożdże instant) wsypać do miski.

Jeżeli używamy drożdży świeżych, rozpuścić je dokładnie w niewielkiej ilości wody.

Do miski, do sypkich produktów dodajemy po trochu wody i mieszamy. Na początku można dodać większą ilość. Później, kiedy ciasto powoli zacznie już przypominać po trochu papkę, dodajemy wodę małymi porcjami. Dodajemy ją tak długo, aż masa będzie jednolita i nie będzie w niej grudek.

Akurat te mąki dość szybko, ładnie mieszają się z wodą i nie tworzą zbitych grudek.

Cały proces, łącznie z wsypaniem mąk i mieszaniem zajmuje jakieś 5-10 minut. Idzie to na prawdę szybko. W porównaniu do wyrabiania ręcznego ciasta na chleb z mąki pszennej czy żytniej, ten proces jest dziecinnie prosty i krótki.

Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno tak stać około godziny, ale jak postoi dłużej, to też nic mu się nie stanie.

Po tym czasie, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (150 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni z grzałkami góra-dół) i pieczemy około 60 minut. Można po 50 minutach wyjąć bochenek z formy i piec chleb dalej przez około 10 minut. Próbowałam obydwa sposoby i chleb wychodzi taki sam (nie wyjmując chleba z formy jest mniej roboty i mniej sytuacji do poparzenia się.

Automat:

Wlewamy do automatu połowę wody (około 300 ml), dodajemy drożdże, cukier. Do tego wsypujemy mąki (kukurydzianą i gryczaną), ugotowaną kaszę gryczaną, siemię lniane i sól.

Włączamy automat na program szybki i czekamy aż zacznie mieszać składniki. W moim automacie trwa to około 6 minut.

Resztę wody trzymamy gdzieś blisko automatu, bo na pewno będzie nam potrzebna. Lepiej dodawać jej później po trochu, niż wlać od razu, bo może się okazać, że jest jej za dużo. Mąka mące jest nierówna i raz wystarczy 600 ml wody a raz potrzeba będzie 650, a to robi dużą różnicę dla jakości chleba.

Kiedy automat zacznie mieszać, dodajemy wodę tak długo aż ciasto będzie gładkie, ale już nie sypkie.

I resztę zostawiamy już maszynie, po jakiś dwóch godzinach wyjmujemy pachnący, świeży chleb.

 

Musimy też pamiętać, że takich chleb (bez glutenu) nie będzie równie pulchny i miękki, jak chleby pszenne czy żytnie. Tego rodzaju chleb zawsze będzie "cięższy" i bardziej zbity.

 

chleb kukurydziano gryczany

 
 
JoomlaWatch Stats 1.2.6 by Matej Koval statystyka