Chleb pszenno-żytni (600 - 700 g) |
|
|
Chleb pszenno - żytni (waga około 600 - 700 g)
Potrzebujesz:
- woda - 170 ml
- zakwas - 200 g
- drożdże – około 10 g (to jest 1/10 ze 100 g świeżych drożdży)
- łyżeczka masła
- 150 g mąki razowej (pszennej lub żytniej)
- 150 g mąki pszennej białej
- łyżeczka soli
- jajko
-
Do małej miseczki włóż drożdże, łyżeczkę cukru i trochę mleka (tak, żeby przykryło drożdże).
Pamiętaj! Mleko nie może być gorące, bo zabije drożdże.
Mieszaj wszystko tak długo, aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw w ciepłe miejsce.
-
Wlej wodę do miski, dodaj mąkę razową i białą, sól i wymieszaj.
-
Dodaj zaczyn z drożdży i zakwas.
-
Wymieszaj i wyrabiaj ciasto. Możesz wyrabiać ciasto jak długo chcesz, ale nie krócej niż 15 minut - zakwas i drożdże bardzo lubią długie ugniatanie. Do zbyt rzadkiego ciasta – dodaj trochę mąki, do zbyt suchego – trochę wody.
-
Kiedy już minie 15 minut lub jeśli stwierdzisz, że już nie masz siły, a ciasto będzie jednolite – dodaj łyżeczkę miękkiego masła i zacznij wyrabianie od nowa.
Teraz nie musi to trwać już tak długo, wystarczy że ciasto stanie się znowu gładkie i jednolite.
-
Oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej jeśli ciasto rośnie na blaszce, na której będzie pieczone.
-
Po około 2 godzinach, posmaruj chleb rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika, piecz około godziny w temperaturze 150 – 170 stopni. Ja wstawiam ciasto do zimnego piekarnika i czekam, aż ten nagrzeje się do 150 stopni, dopiero wtedy liczę czas 60 minut. Wstawiam do zimnego piekarnika, bo chleb ma wtedy szansę na dodatkowe wyrośnięcie, jeżeli nie zdążył zrobić tego wcześniej.
-
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, poczekaj aż ostygnie i ciesz się wspaniałym smakiem domowego chleba.
Smacznego!
|