Pieczenie chleba Przepisy Pieczywo Chleb pszenno-żytni (600 - 700 g)
Prezenty - pieczenie chleba
 
Chleb pszenno-żytni (600 - 700 g) Drukuj Email

Chleb pszenno - żytni (waga około 600 - 700 g)


Potrzebujesz:


- woda - 170 ml

- zakwas - 200 g

- drożdże – około 10 g (to jest 1/10 ze 100 g świeżych drożdży)

- łyżeczka masła

- 150 g mąki razowej (pszennej lub żytniej)

- 150 g mąki pszennej białej

- łyżeczka soli

- jajko



  1. Do małej miseczki włóż drożdże, łyżeczkę cukru i trochę mleka (tak, żeby przykryło drożdże).

    Pamiętaj! Mleko nie może być gorące, bo zabije drożdże.

    Mieszaj wszystko tak długo, aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw w ciepłe miejsce.

  2. Wlej wodę do miski, dodaj mąkę razową i białą, sól i wymieszaj.

  3. Dodaj zaczyn z drożdży i zakwas.

  4. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto. Możesz wyrabiać ciasto jak długo chcesz, ale nie krócej niż 15 minut - zakwas i drożdże bardzo lubią długie ugniatanie. Do zbyt rzadkiego ciasta – dodaj trochę mąki, do zbyt suchego – trochę wody.

  5. Kiedy już minie 15 minut lub jeśli stwierdzisz, że już nie masz siły, a ciasto będzie jednolite – dodaj łyżeczkę miękkiego masła i zacznij wyrabianie od nowa.

    Teraz nie musi to trwać już tak długo, wystarczy że ciasto stanie się znowu gładkie i jednolite.

  6. Oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej jeśli ciasto rośnie na blaszce, na której będzie pieczone.

  7. Po około 2 godzinach, posmaruj chleb rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika, piecz około godziny w temperaturze 150 – 170 stopni. Ja wstawiam ciasto do zimnego piekarnika i czekam, aż ten nagrzeje się do 150 stopni, dopiero wtedy liczę czas 60 minut. Wstawiam do zimnego piekarnika, bo chleb ma wtedy szansę na dodatkowe wyrośnięcie, jeżeli nie zdążył zrobić tego wcześniej.

  8. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, poczekaj aż ostygnie i ciesz się wspaniałym smakiem domowego chleba.


Smacznego!

 


 

 



 
 
JoomlaWatch Stats 1.2.6 by Matej Koval statystyka