Chleb żytni z suszoną żurawiną |
Chleb żytni z suszoną żurawiną
Składniki: -woda - 340 ml (część wody można zastąpić mlekiem, śmietaną, kefirem, maślanką itp.) -zakwas - około 300 g (ewentualnie jeżeli mamy mało zakwasu można dodać też część drożdży - około 1/8 kostki) -drożdże - jeżeli nie używamy zakwasu - 1/4 kostki -łyżka masła - zastępując część wody mlekiem lub innymi produktami mlecznymi można zrezygnować z tłuszczu -300 g mąki razowej (pszennej, żytniej) -150 g mąki żytniej białej -150 g mąki pszennej -jajko -łyżeczka soli -suszone żurawiny
Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, w takiej kolejności w jakiej zostały podane składniki: najpierw produkty płynne, następnie mąka, jajka i na końcu sól. Wybrać program do pieczenia chleba razowego. Kiedy automat zacznie mieszać składniki i urabiać ciasto, musimy kontrolować konsystencję ciasta i w razie potrzeby dodać mąki lub wody. W czasie trwania sygnału dźwiękowego lub tuż po nim dosypać do ciasta suszoną żurawinę. Po upieczeniu chleba (automat da znać o tym sygnałem dźwiękowym), otworzyć automat i po lekkim wystudzeniu wyjąć chleb z miski, usuwając mieszadła z bochenka.
|