Chleb żytni z suszoną żurawiną Drukuj

Chleb żytni z suszoną żurawiną

 

Składniki:

-woda - 340 ml (część wody można zastąpić mlekiem, śmietaną, kefirem, maślanką itp.)

-zakwas - około 300 g (ewentualnie jeżeli mamy mało zakwasu można dodać też część drożdży - około 1/8 kostki)

-drożdże - jeżeli nie używamy zakwasu - 1/4 kostki

-łyżka masła - zastępując część wody mlekiem lub innymi produktami mlecznymi można zrezygnować z tłuszczu

-300 g mąki razowej (pszennej, żytniej)

-150 g mąki żytniej białej

-150 g mąki pszennej

-jajko

-łyżeczka soli

-suszone żurawiny

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce, w takiej kolejności w jakiej zostały podane składniki: najpierw produkty płynne, następnie mąka, jajka i na końcuChleb żytni z suszoną żurawiną sól.

Wybrać program do pieczenia chleba razowego.

Kiedy automat zacznie mieszać składniki i urabiać ciasto, musimy kontrolować konsystencję ciasta i w razie potrzeby dodać mąki lub wody.

W czasie trwania sygnału dźwiękowego lub tuż po nim dosypać do ciasta suszoną żurawinę.

Po upieczeniu chleba (automat da znać o tym sygnałem dźwiękowym), otworzyć automat i po lekkim wystudzeniu wyjąć chleb z miski, usuwając mieszadła z bochenka.

 

Ewa Krzesińska

 
yvComment v.1.15.0