Bułki pszenne |
Bułki pszenneIlość ciasta na około10-15 małych bułek. Składniki: -340 ml wody - część wody można zastąpić np. mlekiem lub maślanką -2 łyżeczki cukru -zakwas - 200-300 g (zamiast zakwasu można dodać drożdże - 1/8 kostki - czyli około 12-13 g świeżych drożdży - kostka ma około 100 g) -łyżka masła - dodając mleko lub inne produkty mleczne (np. maślankę), można zrezygnować z tłuszczu -300 g mąki pszennej typ 550-650 -300 g mąki pszennej typ 450 -jajko -łyżeczka soli
Wykonanie: Umieścić wszystkie składniki w misie automatu, w takiej kolejności w jakiej zostały podane. Nastawić automat na program, który wyrabia ciasto drożdżowe, ale go nie piecze. Kiedy automat rozpocznie mieszanie i ugniatania ciasta, należy skontrolować konsystencję ciasta, i w razie potrzeby dodać mąki lub wody. W czasie pracy automatu blachę, przeznaczoną do pieczenia posmarować tłuszczem i posypać mąką. Po skończonym wyrabianiu ciasta, należy je przełożyć z automatu do miski, uformować bułki, przełożyć na blachę, posmarować każdą roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 45 minut do godziny.
|