Prezenty - pieczenie chleba
 
Bułki pszenne Drukuj Email

Bułki pszenne

Ilość ciasta na około10-15 małych bułek.

Składniki:

-340 ml wody - część wody można zastąpić np. mlekiem lub maślanką

-2 łyżeczki cukru

-zakwas - 200-300 g (zamiast zakwasu można dodać drożdże - 1/8 kostki - czyli około 12-13 g świeżych drożdży - kostka ma około 100 g)

-łyżka masła - dodając mleko lub inne produkty mleczne (np. maślankę), można zrezygnować z tłuszczu

-300 g mąki pszennej typ 550-650

-300 g mąki pszennej typ 450

-jajko

-łyżeczka soliBułki pszenne z makiem

 

Wykonanie:

Umieścić wszystkie składniki w misie automatu, w takiej kolejności w jakiej zostały podane.

Nastawić automat na program, który wyrabia ciasto drożdżowe, ale go nie piecze.

Kiedy automat rozpocznie mieszanie i ugniatania ciasta, należy skontrolować konsystencję ciasta, i w razie potrzeby dodać mąki lub wody. W czasie pracy automatu blachę, przeznaczoną do pieczenia posmarować tłuszczem i posypać mąką.

Po skończonym wyrabianiu ciasta, należy je przełożyć z automatu do miski, uformować bułki, przełożyć na blachę, posmarować każdą roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 45 minut do godziny.

 

Ewa Krzesińska

 
 
JoomlaWatch Stats 1.2.6 by Matej Koval statystyka