Drukuj

Tłuszcze do pieczenia chleba

 

Do pieczenia chleba można używać różnego rodzaju tłuszczu: oleju, margaryny, masła, a także tłuszcze zawarte w śmietanie, jogurtach, maślankach itp.

 

Jeżeli zamiast wody dodamy mleko, wtedy już nie musimy dodawać innych tłuszczów.

Tłuszcze powodują, że ciasto jest bardziej delikatne, a przede wszystkim lepiej się przechowuje i dłużej zachowuje świeżość. Powoduje również, że ciasto staje się cięższe i słabiej wyrasta, nie należy więc dodawać go w nadmiernych ilościach.

Tłuszcze powinny mieć konsystencję płynną, ale jeżeli już musimy dodać na przykład masło nie roztopione, to powinniśmy je pokroić w drobne paski i umieścić w wodzie, gdzie przy podgrzewaniu się rozpuści.

 

Ewa Krzesińska

www.chleb.ases.pl