Bezpieczeństwo stosowania automatów do pieczenia chleba
Przy każdorazowym korzystaniu z automatu konieczne jest przestrzeganie zasad bezpieczeństwa. Wymienię tutaj kilka punktów, które są bardzo istotne i nie przestrzeganie ich może doprowadzić do zagrożenia dla nas samych, domowników, a także może być szkodliwe dla samego automatu.
|
Więcej…
|
|
Funkcja "opóźniony start"
Automat można zaprogramować tak, aby zaczął pracę z opóźnieniem. Zazwyczaj opóźnienie to może wynosić do 13 godzin.
Nie wszystkie programy można w ten sposób ustawić. W każdym automacie są to różne programy, więc proponuję zapoznać się z instrukcją.
|
Więcej…
|
Sygnał dźwiękowy w automatach do pieczenia chleba
Brzęczyk jest słyszalny właściwie przy każdej nowej czynności jaką wykonujemy albo my albo urządzenie.
Słyszymy go przy każdej zmianie programu, zmianie przybrązowienia skórki czy ustalenia wagi bochenka. Kiedy automat kończy pracę słychać go bardzo długo i wyraźnie. Najpierw automat oznajmia, że zakończył swoją pracę, a następnie przypomina o tym co kilka minut, i czeka kiedy się go wyłączy.
|
Więcej…
|
|
Stopień przybrązowienia skórki chleba
Automaty mają zazwyczaj trzy stopnie przybrązowienia skórki.
Dostępne są we wszystkich programach, które mają funkcję pieczenia. Wyjątkiem jest program krótki, gdzie ta funkcja jest wyłączona (na tym programie można piec tylko mały chleb o wadze 750 g).
|
Więcej…
|
Waga upieczonego chleba |
|
|
Waga upieczonego chleba
W większości programach, które mają funkcję pieczenia można wybrać wielkość chleba.
Wyjątek stanowi program krótki. Proces wyrastania, mieszania, ugniatania i pieczenia w tym programie jest tak krótki, że chleb o wadze większej niż 750 g nie miałby szans na dobre wypieczenie. W związku z tym ta funkcja w tym programie została zablokowana.
|
Więcej…
|
|
|
|
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |