|
Zakwas do pieczenia chleba
Zakwas jest to fermentująca mieszanka wody i mąki. Produkowany jest i używany przez ludzi od ponad 4000 lat.
Wiele osób pisze, że na zrobienie zakwasu potrzeba wiele czasu. A to nieprawda. Samo zrobienie zakwasu trwa kilka minut, a potem on już sam wie co robić. Musimy tylko poczekać dzień lub dwa, ale nie wymaga to z naszej strony jakichś zabiegów.
|
Więcej…
|
|
Drożdże używane do pieczenia chleba
Drożdże to gatunek grzybów o chyba największym znaczeniu dla człowieka. Od wieków służyły i służą do wypieku ciast, jako składnik zaczynu.
|
Więcej…
|
Tłuszcze do pieczenia chleba
Do pieczenia chleba można używać różnego rodzaju tłuszczu: oleju, margaryny, masła, a także tłuszcze zawarte w śmietanie, jogurtach, maślankach itp.
|
Więcej…
|
|
Sól dodawana do pieczenia chleba
Sól jest bardzo ważnym składnikiem chlebów i ciast.
Nadaje smak oraz odpowiada za prawidłowe wybarwienie skórki. Im mniej soli tym skórka jaśniejsza.
|
Więcej…
|
Cukier używany do pieczenia chleba
Cukier jest ważny dla koloru i smaku chleba.
Im mniej cukru, tym chleb jaśniejszy, nie tylko w środku, ale też skórka.
|
Więcej…
|
|
|
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |