Pieczenie chleba Składniki
Prezenty - pieczenie chleba
 
Składniki


Drukuj Email

Zakwas do pieczenia chleba

 

Zakwas jest to fermentująca mieszanka wody i mąki. Produkowany jest i używany przez ludzi od ponad 4000 lat.

Wiele osób pisze, że na zrobienie zakwasu potrzeba wiele czasu. A to nieprawda. Samo zrobienie zakwasu trwa kilka minut, a potem on już sam wie co robić. Musimy tylko poczekać dzień lub dwa, ale nie wymaga to z naszej strony jakichś zabiegów.

Więcej…
 
Drukuj Email

Drożdże używane do pieczenia chleba

 

Drożdże to gatunek grzybów o chyba największym znaczeniu dla człowieka. Od wieków służyły i służą do wypieku ciast, jako składnik zaczynu.

Więcej…
 
Drukuj Email

Tłuszcze do pieczenia chleba

 

Do pieczenia chleba można używać różnego rodzaju tłuszczu: oleju, margaryny, masła, a także tłuszcze zawarte w śmietanie, jogurtach, maślankach itp.

Więcej…
 
Drukuj Email

Sól dodawana do pieczenia chleba

 

Sól jest bardzo ważnym składnikiem chlebów i ciast.

Nadaje smak oraz odpowiada za prawidłowe wybarwienie skórki. Im mniej soli tym skórka jaśniejsza.

Więcej…
 
Drukuj Email

Cukier używany do pieczenia chleba

 

Cukier jest ważny dla koloru i smaku chleba.

Im mniej cukru, tym chleb jaśniejszy, nie tylko w środku, ale też skórka.

Więcej…
 
Więcej artykułów…
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
JoomlaWatch Stats 1.2.6 by Matej Koval statystyka