Bułki pszenne
Ilość ciasta na około10-15 małych bułek.
Składniki:
-340 ml wody - część wody można zastąpić np. mlekiem lub maślanką
-2 łyżeczki cukru
-zakwas - 200-300 g (zamiast zakwasu można dodać drożdże - 1/8 kostki - czyli około 12-13 g świeżych drożdży - kostka ma około 100 g)
-łyżka masła - dodając mleko lub inne produkty mleczne (np. maślankę), można zrezygnować z tłuszczu
-300 g mąki pszennej typ 550-650
-300 g mąki pszennej typ 450
-jajko
-łyżeczka soli
Wykonanie:
Umieścić wszystkie składniki w misie automatu, w takiej kolejności w jakiej zostały podane.
Nastawić automat na program, który wyrabia ciasto drożdżowe, ale go nie piecze.
Kiedy automat rozpocznie mieszanie i ugniatania ciasta, należy skontrolować konsystencję ciasta, i w razie potrzeby dodać mąki lub wody. W czasie pracy automatu blachę, przeznaczoną do pieczenia posmarować tłuszczem i posypać mąką.
Po skończonym wyrabianiu ciasta, należy je przełożyć z automatu do miski, uformować bułki, przełożyć na blachę, posmarować każdą roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 45 minut do godziny.
|