Chleb pszenno-żytni duży (waga około 1 kg)
Składniki:
-woda - 340 ml (część wody można zastąpić mlekiem, śmietaną, kefirem, maślanką itp.)
-zakwas - 180 g - (ewentualnie jeżeli mamy mało zakwasu można dodać też część drożdży - około 1/8 kostki)
-drożdże - jeżeli nie używamy zakwasu - 1/4 kostki
-łyżka masła - zastępując część wody mlekiem lub innymi produktami mlecznymi można zrezygnować z tłuszczu
-300 g mąki razowej (pszennej, żytniej)
-300 g mąki pszennej białej
-jajko
-łyżeczka soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, w takiej kolejności w jakiej zostały podane składniki: najpierw produkty płynne, następnie mąka, jajka i na końcu sól. Jeżeli korzystamy z opóźnionego startu, koniecznie musimy zastąpić drożdże świeże suszonymi i umieścić je między warstwami mąki.
Wybrać program do pieczenia chleba razowego. Kiedy automat zacznie mieszać składniki i urabiać ciasto, musimy kontrolować konsystencję ciasta i w razie potrzeby dodać mąki lub wody.
Po upieczeniu chleba (automat da znać o tym sygnałem dźwiękowym), otworzyć automat i po lekkim wystudzeniu wyjąć chleb z miski, usuwając mieszadła z bochenka chleba.
|