Pieczenie chleba Przepisy Pieczywo Chleb pszenno-żytni
Prezenty - pieczenie chleba
 
Chleb pszenno-żytni Drukuj Email

Chleb pszenno-żytni duży (waga około 1 kg)

Składniki:

-woda - 340 ml (część wody można zastąpić mlekiem, śmietaną, kefirem, maślanką itp.)

-zakwas - 180 g - (ewentualnie jeżeli mamy mało zakwasu można dodać też część drożdży  - około 1/8 kostki)

-drożdże - jeżeli nie używamy zakwasu - 1/4 kostki

-łyżka masła - zastępując część wody mlekiem lub innymi produktami mlecznymi można zrezygnować z tłuszczu

-300 g mąki razowej (pszennej, żytniej)

-300 g mąki pszennej białej

-jajko

-łyżeczka soli

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce, w takiej kolejności w jakiej zostały podane składniki: najpierw produkty płynne, następnie mąka, jajka i na końcu sól. Jeżeli korzystamy z opóźnionego startu, koniecznie musimy zastąpić drożdże świeże suszonymi i umieścić je między warstwami mąki.

Wybrać program do pieczenia chleba razowego. Kiedy automat zacznie mieszać składniki i urabiać ciasto, musimy kontrolować konsystencję ciasta i w razie potrzeby dodać mąki lub wody.

Po upieczeniu chleba (automat da znać o tym sygnałem dźwiękowym), otworzyć automat i po lekkim wystudzeniu wyjąć chleb z miski, usuwając mieszadła z bochenka chleba.

 

Ewa Krzesińska

 
 
JoomlaWatch Stats 1.2.6 by Matej Koval statystyka