Drukuj

Programy dostępne w automatach do pieczenia chleba

 

Program podstawowy (normalny) jest to program najczęściej stosowany. Przeznaczony do wypieku chleba pszennego lub mieszanego z dużym udziałem mąki pszennej. Przy pomocy tego programu można piec bochenki o różnej wadze – zarówno małe jak i duże (nawet 1300 – 1500 g.).

 

Do chleba pieczonego na tym programie można używać różnych dodatków, jak: różnego rodzaju ziarna (mak, siemię lniane, pestki słonecznika, sezam itd.), zioła oraz inne dodatki, np. Żółty ser, wędlina pokrojone w kostkę itp. Program nadaje się do pieczenia chleba bez soli (brak soli spowoduje większe wyrastanie ciasta, zmniejszenie spożywania jej ilości redukuje ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia), a także do wypieku chleba bezglutenowego. Jest szczególnie wskazany dla osób chorych na celiaklię. Należy wtedy pamiętać, aby za każdym razem dobrze umyć pojemnik, aby nie było tam resztek mąki glutenowej (pszenna, żytnia, orkiszkowa itd.). Niestety w jednym z opisów spotkałam się z taką rewelacją, że żyto nie zawiera glutenu. Trzeba więc uważnie czytać wszystkie opisy jakie zamieszcza producent.

Program ten doskonale nadaje się również do pieczenia ciasta drożdżowego z dodatkami bakalii.

 

Program szybki – do szybkiego przygotowania chleba o dużej zawartości mąki pszennej. Nieprawdą jest, że chleb pieczony na tym programie jest mniej smaczny niż pieczony na innych programach. Jest to program specjalnie przygotowany dla chleba z dużym udziałem mąki pszennej, a bardzo małej mąki żytniej. Takie bochenki są lżejsze i szybciej rosną, a zatem potrzebują mniej czasu na wyrośnięcie. Jeżeli spróbujemy upiec tutaj chleb z dużą zawartością mąki żytniej lub razowej to oczywiście, że wychodzi niezbyt smaczny, a czasami nawet się nie dopieka, ale nie do takiego rodzaju chleba ten program został stworzony.

 

Program do wypieku chleba jasnego, słodkiego – idealny program do wypieku lekkiego chleba pszennego oraz ciastek, ciast. Na tym programie uda się także ciasto, które zawiera większą ilość tłuszczu i cukru (słodkie ciasto, ciasto na bułki maślane, ciasto z zawartością rodzynek lub czekolady). Zazwyczaj waga takiego ciasta nie powinna przekraczać 1000 g - większa zawartość tłuszczu, cukru, różnych dodatków sprawia, że ciasto jest cięższe i dłużej rośnie. Przy większej wadze ciasto może się nie dopiec. Program ten zapewnia bardziej chrupiącą skórkę niż program podstawowy (normalny). Można piec także chleby i ciasta z dodatkiem ziół i bakalii. Program obejmuje zarówno mieszanie, jak i ugniatanie oraz pieczenie.

 

Program krótki – do szybkiego przygotowania chleba. W ciągu niecałych dwóch godzin automat przygotuje i upiecze wyśmienity chleb. Z powodu tak krótkiego czasu, należy przygotowywać chleby lekkie i o wadze nie większej niż 750 gram. W tym programie zazwyczaj są niedostępne ustawienia wagi i koloru chleba. Raczej nie polecam dodawania dodatków, typu ziarna, dlatego że ciasto jest cięższe i przez to potrzebuje więcej czasu na wyrośnięcie, a w tym programie go za dużo nie ma. Program zarówno miesza, ugniata i piecze ciasto.

 

Program do pieczenia chleba razowego – ciasto na chleb razowy rośnie wolniej niż ciasto z mąki pszennej. Z tego powodu w tym programie została przedłużona faza wyrastania i pieczenia. Nie zalecam korzystania z opóźnionego startu gdyż daje to bardzo słabe efekty. Program miesza, wyrabia i piecze ciasto. Można używać dodatków, jak: różne ziarna, zioła itp.

 

Program wypiek (ciastka) – program potrzebny do przygotowania pieczywa przy użyciu proszku do pieczenia zamiast drożdży czy zakwasu. Program ten obejmuje zarówno mieszanie, wyrabianie ciasta jak i pieczenie.

 

Program ciasto – miesza i wyrabia ciasto, ale go nie piecze. Program przeznaczony do przygotowania ciasta, które później będzie pieczone w tradycyjnym piekarniku. W ten sposób można przygotować ciasto na bułki, rogale, drożdżówki, chałki, pizzę, ciasto drożdżowe tradycyjne z kruszonką i owocami, a także można wyrobić ciasto na pyzy, kopytka, makaron czy pączki. Waga wszystkich składników razem nie powinna przekraczać 1000 g.

 

Program pieczenie – przy pomocy tego programu można indywidualnie przedłużyć czas pieczenia. Jeżeli nasz chleb po upieczeniu za pomocą innego programu wydaje się niedopieczony – ten program pomoże nam dopiec go do końca. Program ten służy również do pieczenia ciast, a nie tylko do dopiekania. Jednak nie miesza i nie ugniata ciasta, więc musimy je wyrobić albo sami albo przy pomocy innego programu. Idealnie nadaje się do zagęszczania powideł i marmolad.

 

Program marmolada (powidła) – używany do przygotowywania powideł, marmolady, dżemów, konfitur ze świeżych owoców. Trzeba pamiętać, że wszystkie składniki razem nie mogą przekraczać 2/3 objętości formy, ponieważ zawartość może się wylać do komory piekarniczej, co może uszkodzić automat. Jeżeli taka sytuacja się zdarzy należy natychmiast urządzenie wyłączyć, poczekać aż ostygnie i potem dokładnie doczyścić komorę piekarniczą. Program miesza i gotuje owoce.

 

Program sandwicz (tost) – do przygotowywania chleba sandwiczowego (tostowego). Chleby te są lekkie, puszyste i mają cienką skórkę. Program ten umożliwia uzyskanie właśnie takiego efektu. Ta opcja zarówno miesza, ugniata jak i piecze ciasto.

 

Program chleb francuski (biały) – program przeznaczony do pieczenia chleba lekkiego, szczególnie pulchnego, z mocno zmielonej mąki, taki jak na przykład chleb francuski, z chrupiącą skórką.

 

Ewa Krzesińska

www.chleb.ases.pl