Pieczenie chleba Jak wybrać dobry automat do pieczenia chleba?
Prezenty - pieczenie chleba
 
Drukuj Email

Na co zwrócić uwagę przy wyborze automatu do pieczenia chleba

 

Piekarników do pieczenia chleba jest wiele. Na początku nie wiedziałam nawet jak takie urządzenie wygląda i na co zwrócić uwagę, jakie powinien mieć funkcje, a z jakich bajerów można zrezygnować. No i zaczęłam czytać, czytać, czytać...

 

Wkrótce potem już miałam jakieś pojęcie na ten temat. Wiedziałam już, że chcę mieć maszynkę z dwoma mieszadłami, bo jest silniejsza i nie zużywa się tak szybko jak z jednym mieszadłem. Nawet jeżeli chleb nie będzie pieczony codziennie, to i tak taka maszyna ma większą moc i dłużej będzie mi służyła.

Zwracałam też uwagę na opinie użytkowników dotyczącą awaryjności. Niestety okazało się, że część z nich, szczególnie te w dość niskich cenach (na które najpierw zwróciłam uwagę), dość często się psują. Najczęściej ludzie pisali, że urządzenia te nie dają rady urobić dość twardego ciasta. Często zwracali uwagę na mieszadła, które się psują. Nie wiem jednak na ile chodzi o same mieszadła, a na ile o silnik, który mógł się spalić. Przypuszczam, że nawet w najtańszych wersjach mieszadła są bardzo silne i raczej niezniszczalne. Ale silnik musi mieć dużą moc, żeby dał radę ugnieść ciasto na chleb, które należy do twardych. Nie może się też zdarzyć taka sytuacja, kiedy nasypiemy trochę za dużo mąki (przez co ciasto będzie bardziej twarde niż zazwyczaj) i piekarnik nie da sobie z tym rady. Dobre urządzenie będzie mieszało dalej, aż dolejemy wody, a w ekstremalnych przypadkach powinno zostać odłączone jedno albo nawet dwa mieszadła, żeby chronić silnik. Jeżeli będzie słaby, to spali się po dłuższym lub krótszym czasie. Szczególnie ważne jest to w przypadku, kiedy będziemy chcieli piec często lub bardzo często. Taki piekarnik musi wytrzymać nawet i codzienne pieczenie.

Mam znajomą, która pracuje w sklepie z artykułami AGD i od niej dowiedziałam się, które automaty najczęściej są zgłaszane do reklamacji. Osoba ta wspominała, że zdarzają się reklamacje, ponieważ maszynka nie dopieka chleba. O tym napiszę więcej w dalszej części, jednak nie wynika to z wady maszynki a raczej konsystencji ciasta. Sama też na początku miałam taki problem.

Trzeba zwrócić uwagę także na serwis takiego urządzenia. Prawie wszystkie firmy zapewniają, że automat posiada w Polsce serwis, ale najlepiej jest samemu to sprawdzić. Pamiętajmy, że zawsze może coś się popsuć albo może zaginąć jakaś część (na przykład mieszadło) i ważne jest aby można było w miarę bezproblemowo taką część dokupić. Może się bowiem zdarzyć, że części trzeba będzie sprowadzać i niestety czasami trwa to bardzo długo, a chodzi przecież o to, żeby urządzenie to nam służyło, a nie stało w kącie lub szafie i czekało na naprawę.

Nie wszystkie piekarniki mają powierzchnią antyadhezyjną, która powoduje, że ciasto po upieczeniu można bez problemu wyjąć, a pojemnik jest zupełnie czysty i wystarczy go lekko przetrzeć ściereczką. Takich urządzeń nie wolno myć w zmywarkach, więc jest to dość istotne wyposażenie, aby pieczenie było przyjemnością, a nie kojarzyło się tylko z długimi minutami spędzonymi na domywaniu pojemnika. Niektórzy zalecają wyjmowanie mieszadeł tuż po zakończeniu ugniatania ciasta, aby w upieczonym chlebie nie było dziur. Jednak trzpienie na których osadzone są mieszadła nie mają powłoki antyadhezyjnej, przez co ciasto bardzo się do nich przykleja i jest dość duży problem z doczyszczeniem ich. A doczyszczone być muszą, ponieważ w przeciwnym razie mieszadła nie są odpowiednio zamontowane i w czasie ugniatania ześlizgują się z trzpienia, co grozi uszkodzeniem automatu.

Dobry automat powinien mieć przeszkloną klapę. Nie chodzi tylko o zaspokojenie naszej ciekawości jak cały proces wygląda od „środka”. Jest to bardzo ważne, gdyż takiej klapy nie wolno unosić w czasie pracy, szczególnie w trakcie wyrastania i pieczenia. Musimy jednak mieć podgląd co dzieje się w środku, móc zobaczyć czy nie trzeba bardziej zagęścić ciasta (poprzez dodanie mąki), albo bardziej rozluźnić (dodać wody). Mąkę lub wodę należy dodawać w miarę wcześnie (najlepiej zaraz po rozpoczęciu mieszania lub ugniatania), jak tylko zauważymy, że ciasto jest za twarde lub za luźne, aby automat miał dostatecznie dużo czasu na ponowne, dokładne wymieszanie składników. Mniej więcej w połowie ugniatania automat wydaje sygnał dźwiękowy, którym oznajmia, że jest to odpowiedni czas na dosypanie dodatków (ziarna, zioła itp.). Później raczej zaleca się nie otwierać już klapy ani nie dosypywać niczego (nawet mąki), bo automat nie będzie miał wystarczająco dużo czasu na wymieszanie wszystkich składników i chleb się nie uda.

Dobrze jest jeżeli takie urządzenie można wykorzystać do pieczenia różnych rodzajów chleba a także do robienia i wypiekania innych ciast. Na przykład chleb z mąki razowej jest cięższy i powinien mieć dłuższy czas podgrzewania, bo inaczej może nie wyrosnąć. Przydałyby się też programy, które uwzględniają rodzaj mąki i wielkość bochenka. Po co wstawiać mały pszenny chleb na program wydłużony skoro można to zrobić na programie szybkim i przez to dodatkowo oszczędzić energię i czas. Właściwie wszystkie automaty do chleba mają funkcję opóźnionego startu. Fajna funkcja, ale jak zaczęłam używać maszynki szybko zorientowałam się, że przynajmniej ja nie będę raczej jej używać, ponieważ zawsze po rozpoczęciu mieszania trzeba sprawdzić czy jest dostateczna ilość mąki. Mimo, że za każdym razem dodamy taką samą ilość, może się okazać, że raz się uda a raz nie. Wystarczy, że mąka będzie trochę bardziej wilgotna i już mamy większą szansę na zakalec. Mając w tej chwili tą wiedzę wynikającą z kilkumiesięcznego pieczenia chleba i wiedząc od jak wielu rzeczy zależy dobrze upieczony chleb, raczej nie zdecydowałabym się na używanie tego programu. Czytałam jednak, że ludzie z tego korzystają i co niektórzy bardzo sobie to chwalą.

Za pomocą takiego urządzenia można też zarobić ciasto na bułki, rogale czy pizzę, albo ciasto na makaron, pierogi czy pyzy,  a później nadać im odpowiedni kształt (taki jak będzie nam się podobał) i upiec w tradycyjnym piekarniku lub ugotować, jak w przypadku makaronu czy pierogów. W automacie można też upiec ciasto na proszku do pieczenia albo zrobić marmoladę. Możliwości jest wiele.

Po długich poszukiwaniach zdecydowałam się na maszynkę firmy SEVERIN z dwoma mieszadłami. Właśnie na niego padł wybór ponieważ przeglądając zapiski na temat tej firmy wyłonił się obraz dobrego, dość niezawodnego i niedrogiego producenta. Co do niezawodności, to trzeba pamiętać, że zawsze może znaleźć się egzemplarz, który będzie słabszy. Cała rzecz polega na tym, żeby firma takich egzemplarzy miała jak najmniej. Niemniej jednak taka maszynka musi być silna i mieć bardzo dobre mieszadła, tak że nawet jeżeli nasypiemy trochę za dużo mąki, to da sobie radę do czasu aż dolejemy wody. Nie może być, takiej sytuacji, że mieszadła ulegają uszkodzeniom po kilku razowym użyciu lub nawet kilka minut po rozpoczęciu pracy, nawet jeżeli ciasto jest zbyt twarde.

Z perspektywy czasu nie żałuję, że zdecydowałam się właśnie na to urządzenie. Jestem jego szczęśliwą właścicielką już od ponad roku, a od co najmniej ośmiu, dziewięciu miesięcy pracuje codziennie. I jak do tej pory nic się z nim nie dzieje, nadal pracuje równie dobrze jak na początku.

Wypróbowałam też prawie wszystkie programy (oprócz opóźnionego startu) i muszę przyznać, że to był dobry zakup.

 

 
Comments (18)
Zakupy
18 Sobota, 13. Grudzień 2014 13:33
Ewa
Cieszę się, że mogłam choć trochę pomóc :))

Pozdrawiam
Fajny artykuł
17 Wtorek, 09. Grudzień 2014 17:59
Ewelina
Witam,

Właśnie zdecydowałam się na zakup automatu do chleba i Twój artykuł bardzo ułatwił mi podjęcie decyzji.
Dziękuję za szczegółowy i ciekawy opis.
Typ severina
16 Wtorek, 09. Grudzień 2014 15:57
Ewa
Ja używam Severin BM 3986, moc 800W.
Jak na razie (a używam go już kilka lat) wszystko jest jak na początku, nie psuje się i daje rade nawet ze zbyt suchym ciastem :)
wypiekacz
15 Sobota, 06. Grudzień 2014 09:01
Piotr
Witam,severin ale jaki model,jaka moc min. powinna być?
BAKER
14 Czwartek, 20. Listopad 2014 22:29
paping
a ja mam kupioną chyba jeszcze w 2006 maszynkę Bomann kupioną na wyprzedaży w markecie. Maszynka jest produkcji niemieckiej a nie chińskiej, ma 715 Watt, jedno mieszadło i jest nie do zdarcia. Zatem dwa mieszadła wg mnie to fanaberia, gdyż podwaja jedynie po nich dziurę. Stwierdzam jednakże, że umiejętność posługiwania się tego typu urządzeniami zależy w prostej mierze od podstawowych wiadomości z dziedziny piekarstwa. Wiadomo, że w mące pszennej zwartość ciasta warunkuje ilość glutenu, a ta jest różna dla każdej dostawy mąki (np. kalifornijska czy argentyńska ma dużo glutenu, nasza krajowa mało, przez co konieczny jest import i miksowanie mąki, o czym niewielu wie). Stąd zawodowi piekarze po dodaniu mąki i wody w proporcjach określonych recepturą, po zamieszaniu (zmiesieniu) dokonują organoleptycznej oceny, czy ciasto jest zbyt "luźne" czy zbyt "sztywne". Dalece większą sztuką jest próba użycia maszynki do wypieku chleba mieszanego, a więc z mąki pszennej i mąki żytniej, poprowadzonej uprzedni na zakwasie. Producenci maszynek chyba jeszcze zbytnio nie ogarnęli tematu w tym względzie. Być może dlatego, że w zasadzie chleb mieszany (pszenno-żytni) jest wytworem mało znanym na świebie poza Europą środkowo wschodnią. Sorka za zbyt długi wywód.
cena pojedynczego wypieku
13 Niedziela, 09. Listopad 2014 19:14
Ewa
Bochenek chleba pieczony samodzielnie w domu, to koszt około 5-6 zł za kg. Cena podobnych wypieków w sklepach (chleb bez konserwantów, na zakwasie, bez dodatków E) zaczyna się mniej więcej od 10 zł za kg.
cena
12 Czwartek, 06. Listopad 2014 18:05
Michał
jestem zainteresowany jednorazowym kosztem wypieku chleba. wiem że nie da się określić precyzyjnie ale czy taki chleb jest tańszy niż normalne pieczywo?
Clatronic BBA2867
11 Środa, 02. Kwiecień 2014 09:56
Alicja
Od około15-16lat posiadam maszynę jak w temacie. Maszyna posiada dwa mieszadla (dla mnie to jest bardzo ważne).Można w dowolnym czasie zatrzymać proces pieczenia i wciskając znowu przycisk dalej kontynuować pieczenie. Dzieki tej funkcji na 2 godziny i 15 minut przed zakończeniempieczenia zatrzymuję maszynę ,wyciągam palcami mieszadla i kontunuujepieczenie. Mam wtedy po upieczeniu dwa male otwory w chlebie. Moc 800W jest w sam raz. Nigdy nie miałam zakalca. Ciasta takze w porządku. Od niedawna maszyna nie miesza. Po takim czasie ciągłego użytkowania mają prawo zużyć się niektóre elementy. Jednak dopóki nie kupię odpowiedniej maszyny nadal piekę chlebek i ciasta w tej maszynie. Tyle tylko,że wyrabiam ciasto w malakserze i wrzucam do Clatronica. Jest okay:). Dziwi mnie,że producenci i sklepy najczęsciej nie umieszczają informacji o ilości mieszadeł. Takiej maszyny z jednym hakiem na pewno nie kupię. Choćby dlatego, że szybciej zużyją sią części. Poza tym dwa mieszadła dokładniej wyrabiają ciasto i chlebek jest dłuższy.
severin
10 Środa, 03. Lipiec 2013 06:10
Ewa
Nie zawsze trzeba trzymać się przepisów. Niekiedy trzeba dodać więcej mąki lub wody, a czasami nawet całkiem dużo. Najważniejsze, żeby w czasie wyrabiania ciasto nie "rozmazywało" się po formie, a tworzyło jednolitą "kulkę".
mialam automat severin
9 Niedziela, 30. Czerwiec 2013 13:23
adelajda
niestety, mimo postepowania wg instrukcji chleby zawsze byly zakalcami
model
8 Wtorek, 15. Styczeń 2013 18:04
ewa
Witam Sophie
Mój severin to typ 3986; używam go już dość długo (kilka lat), chodzi przynajmniej 2-3 razy w tygodniu i jak na razie działa bez zarzutu.
pozdrawiam
jaki model
7 Środa, 05. Grudzień 2012 15:50
Sophie
szukam wlasnie sama dla siebie jakiejs maszynki do pieczenia chleba i chcialam sie zapytac jaki Pani posiada model tego severina? a czy ktos moze tez cos powiedziec o tej maszynce z mango?
alaska
6 Czwartek, 22. Listopad 2012 13:22
anna
miałam alaskę z jednym mieszadłem przez 6 lat.W międzyczasie zmieniałam foremkę.No i w końcu padła.Jednak teraz szukam automatu z 2 mieszadłami i chyba zdecyduję się na severin albo w ostateczności droższy moulinex
wypiekacz
5 Sobota, 28. Kwiecień 2012 13:35
iska
a ja ma dość starego Kenwooda z jednym mieszadłaem, chodzi codziennie bez problemów
Trwałość maszyny.
4 Piątek, 13. Kwiecień 2012 11:59
Janusz
W ciągu sześciu lat zajechałem dwie maszyny.Co z tego ,że Alaska ma dwa mieszadła.Ma tryby ze zwykłej blachy,która się wyciera i koniec roboty.Natomiast słynna Morphy Richards ma jedno mieszadło i pasek zębaty naciągający do siebie obie osie(wirnika i silnika)których osadzenie się wyciera a pasek luzuje się i w końcu urządzenie też pada.Wykonanie obu tych maszyn wewnątrz wygląda jakby były zrobione na zajęciach zpt przez dzieci specjalnej troski.
Obudowy za to ładne i modne.
Czy są maszyny zdolne popracować wiele lat? - chyba tylko w naszych marzeniach.
awaria z grzałką
3 Wtorek, 23. Listopad 2010 10:20
www.chleby.info
A ja mam Tefala - model w wyższej półki od prawie roku i kilka dni temu grzałka przestała grzać :/ Eeehh... :/
automat
2 Niedziela, 17. Styczeń 2010 14:28
ryszard
A ja mam Moulinex-a i od roku nie kupiłem chleba i bułek w sklepie. Pracuje co 2 dni .. i teraz też, właśnie bułki robię :)
dobry automat
1 Piątek, 15. Sierpień 2008 11:26
kaka
Fajny artykuł. Dzięki niemu wybrałem fajny automat firmy Alaska. I mam nadzieję, że będę z niego zadowolony.
JoomlaWatch Stats 1.2.6 by Matej Koval statystyka